Lo studio ha avuto lo scopo di indagare l'ecologia microbica di due processi tradizionali di produzione del Vin Santo Toscano, prendendo in esame sia la fase di appassimento delle uve, sia il processo di fermentazione. The study aimed to investigate the microbial ecology of two traditional processes of Vin Santo Toscano production, examining both the grape drying phase and the fermentation process.
Microbiota Diversity During Grape Drying and Spontaneous Fermentations of Vin Santo / Damiano Barbato, Viola Galli, Silvia Mangani, Eleonora Mari, Giacomo Buscioni, Lisa Granchi, Simona Guerrini. - In: FERMENTATION. - ISSN 2311-5637. - ELETTRONICO. - (2025), pp. 1-15. [10.3390/fermentation11060310]
Microbiota Diversity During Grape Drying and Spontaneous Fermentations of Vin Santo
Damiano BarbatoWriting – Original Draft Preparation
;Eleonora MariInvestigation
;Lisa GranchiWriting – Review & Editing
;Simona GuerriniWriting – Review & Editing
2025
Abstract
Lo studio ha avuto lo scopo di indagare l'ecologia microbica di due processi tradizionali di produzione del Vin Santo Toscano, prendendo in esame sia la fase di appassimento delle uve, sia il processo di fermentazione. The study aimed to investigate the microbial ecology of two traditional processes of Vin Santo Toscano production, examining both the grape drying phase and the fermentation process.| File | Dimensione | Formato | |
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Descrizione: Microbiota Diversity During Grape Drying and Spontaneous Fermentations of Vin Santo
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